De passagier die deze ochtend onwel werd op een vlucht van Brussels Airlines, op weg van Freetown in Sierra Leone naar Brussel, heeft negatief getest voor ebola. De analyses werden vanavond in het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) uitgevoerd.

“Onderzoek van de geleverde bloedstalen toont aan dat de persoon in kwestie niet besmet is met het ebolavirus. Gelukkig kunnen we snel een negatief resultaat afleveren om iedereen gerust te stellen,” aldus dr. Lieselotte Cnops, moleculair biologe van het klinisch laboratorium van het ITG.

De stalen arriveerden maandag 3 november om 17.00 uur in Antwerpen. Minder dan vier uur later waren de resultaten bekend.

Het medisch personeel van het UMC Sint-Pieter zal de patiënt verder opvolgen.

Ebola-diagnostiek 

De diagnose werd uitgevoerd in samenwerking tussen de onderzoeksgroep virologie en het klinisch laboratorium van het ITG. Eerst neutraliseerden de virologen het bloedstaal in het hoogbeveiligde BSL3+-laboratorium (“biosafety level 3+”). Daarna isoleerden ze het genetisch materiaal. Dit volstrekt onschadelijke staal werd daarna met geavanceerde moleculaire diagnostiek in het klinische laboratorium geanalyseerd.