De Wereldgezondheidsorganisatie meldde op 21 november dat de ebola-epidemie in Congo officieel afgelopen is. Het einde van een epidemie kan aangekondigd worden als er gedurende 42 dagen geen nieuwe besmetting vastgesteld wordt.

Een haard van ebolavirus-infectie werd in augustus 2014 vastgesteld in enkele dorpen, gelegen in het evenaarswoud in Lokolia, op 68 km van Boende, Equateur provincie, D.R. Congo.

Deze beperkte epidemie stond los van de ebola-epidemie die West-Afrika teistert. De bronpersoon besmette zich klaarblijkelijk tijdens het klaarmaken van een (met ebola besmet) wild dier, en overleed nadien van een aandoening met kenmerken van hemorragische koorts. Pas nadat verschillende gezondheidswerkers die haar verzorgd hadden ziektesymptomen vertoonden, werd ebola vermoed.

In totaal raakten 66 mensen besmet. 49 patiënten overleden aan de ziekte.

De situatie werd opgevolgd door een team van het Congolese Ministerie van Gezondheid. Middelen voor isolatie en behandeling van zieken en bescherming van de gezondheidswerkers werden ter plaatse gestuurd. Twee behandelingscentra werden opgericht in de regio.

Dit was reeds de zevende ebola-epidemie in Congo sinds 1975.