Op zondag 17 oktober zijn drie nieuwe ebolagevallen bevestigd. Tot op heden zijn er vijf gevallen vastgesteld bij de nieuwe uitbraak in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo (DRC), van wie er drie zijn overleden.

Onder de drie nieuw ontdekte gevallen bevinden zich een 32-jarige vrouw, een 41-jarige man en een driejarig meisje dat op 16 oktober is overleden. De man en de vrouw blijven opgenomen in het ebolabehandelingscentrum in de streek van Butsili, in Beni, de noordoostelijke provincie van Noord-Kivu.

Volgens de Congolese minister van Volksgezondheid, Jean-Jacques Mbungani, betrof het eerste geval een 3-jarig jongetje, dat op 6 oktober overleed. Dit geval markeerde het begin van de nieuwe uitbraak in het land, nadat de vorige epidemie in mei 2021 voorbij was verklaard.

De DRC is op woensdag 13 oktober begonnen met de inentingscampagne. Tijdens de eerste dag werden 14 mensen gevaccineerd. Tot die datum waren al minstens 220 contacten geïdentificeerd en hun gezondheidsstatus wordt volgens de WHO in de gaten gehouden.