Meer dan 30 Guinese alumni van het Instituut voor Tropische Geneeskunde bundelden hun krachten met de nationale ebola-coördinatoren van hun land. Ze bezonnen zich samen over de bestrijding van de ziekte. Deze bijeenkomst vond plaats in de hoofdstad Conakry, op woensdag 29 januari 2015, en was mogelijk dankzij de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

Elk jaar volgen honderden studenten uit ontwikkelingslanden gespecialiseerde cursussen aan het ITG in Antwerpen. Velen van deze artsen en onderzoekers bekleden tijdens hun carriere een strategische positie in de gezondheidszorgsystemen van hun land. Ze blijven in contact met hun collega’s en met het ITG, onder meer door alumni- en andere netwerken.

Dr. Alexandre Delamou, terreincoördinator van het Ebola-Tx-project, gefinancierd door de Europese Unie en geleid door het ITG, nam het initiatief voor deze bijeenkomst. Hij nodigde alle actoren betrokken bij de nationale ebola-respons uit voor een brainstorm over de uitdagingen van en de lessen geleerd uit de huidige epidemie.

“We kregen in Antwerpen de mogelijkheid om op internationaal niveau tropische ziekten en volksgezondheidsproblemen te bestuderen. We vinden dan ook dat we als ITM alumni een verantwoordelijkheid hebben en de leiding moeten nemen in de bestrijding van ebola. Zelf heb ik mijn doctoraatsonderzoek in Antwerpen opgeschort om terug te keren naar Guinee,” aldus Alexandre Delamou.” Deze nationale denkoefening komt op een moment met positieve signalen van verzwakking van de epidemie. We moeten echter alert blijven. De ebola-epidemie is slechts voorbij als er zich geen enkel nieuw geval meer voordoet.”

De deelnemers bespraken hoe om te gaan met de uitlopers van deze epidemie, bij het dalend aantal nieuwe gevallen in Guinee, Liberia en Sierra Leone, en hoe een gelijkaardige ravage vermeden kan worden bij een eventuele toekomstige uitbarsting.

ITG Prof. Marie Laga, expert internationaal hiv/aids-beleid, woonde de vergadering in Conakry bij:
“Het ITG steunt en moedigt alumni-activiteiten aan. Het geeft voldoening om samen met oud-studenten na te denken over de huidige ebola-epidemie en het belang van de versterking van de gezondheidszorg in de ergst getroffen landen. We kunnen ook een aantal belangrijke lessen trekken uit de hiv/aids-epidemie. Hoewel een heel ander virus, stelde het wel soortgelijke uitdagingen toen het zich begin 1980 voor het eerst manifesteerde. Mits de juiste aanpak kan deze crisis kansen creëeren voor een betere gezondheidszorg in West-Afrika. ”

Tijdens de ochtend van 29 januari nam Alexandre Delamou deel aan een live radioprogramma over ebola, uitgezonden via 18 onafhankelijke radiostations in Guinee. Delamou en een groot aantal nationale en internationale experten gaven er hun visie over de epidemie. Ze onderstreepten de belangrijkste aspecten van het virus, gaven tips i.v.m. preventiemaatregelen en behandelingsopties. Zij reageerden ook rechtstreeks op vragen van het luisterpubliek, om mythes en misverstanden over ebola recht te zetten. Hoewel de epidemie al een jaar duurt, is de kennis over de ziekte nog steeds beperkt in Guinee.

Ebola-reflection-meeting