De gezondheidsautoriteiten in de Democratische Republiek Congo (DRC) hebben op 23 april 2022 een nieuwe ebola-uitbraak uitgeroepen in de plaats Mbandaka in de Equateur-provincie. Aanleiding was het overlijden op 21 april van een 31-jarige man na een besmetting met ebolavirus. De patiënt was in 2020 gevaccineerd tegen ebolavirus tijdens een eerdere uitbraak in deze regio.

De patiënt kreeg op 5 april de eerste symptomen en is toen een week thuis verzorgd, daarna is hij opgenomen in een lokale gezondheidsfaciliteit. Op 21 april is hij overgeplaatst naar de afdeling intensieve zorgen van een ebolabehandelcentrum, waar hij dezelfde dag is overleden. Maandag 25 april overleed een 25-jarige vrouw na een ebolavirusinfectie, zij was een schoonzus van de indexpatiënt en daarmee iemand uit de hoogrisicocontactengroep.

Op dit moment is er sprake van twee bevestigde cases en is er onderzoek gaande naar de bron van de uitbraak. Sequentieanalyses van virussamples van de indexpatiënt door het Institut National de Recherche Biomédicale (INRB) in Kinshasa geven aan dat het waarschijnlijk een nieuw spilloverincident betreft uit een dierlijk reservoir. Van de DRC is bekend dat er een dierlijk reservoir voor ebola aanwezig is in grote delen van het land.

De WHO ondersteunt de DRC bij het contactonderzoek, het testen en het implementeren van publieke gezondheidsmaatregelen om transmissie in te perken. In de komende dagen verwacht men te starten met vaccineren in de uitbraak regio aangezien het rVSV-ZEBOV-ebolavaccin in de DRC voorradig is in de steden Goma en Kinshasa.

Dit betreft de 14e uitbraak van ebolavirus sinds 1976 en de 6e sinds 2018. De laatste twee uitbraken in de Equateur-provincie waren in 2018 (signaal 3224) en 2020 (signaal 3549).

Bronnen:

WHO

ECDC

Promed

WHO twitter