De Democratische Republiek Congo (DRC) bevestigt het einde van de 15e uitbraak van ebola in het land, zes weken nadat het eerste en enige geval werd vastgesteld. In buurland Oeganda verspreidt het Soedanese virus ondertussen aan een razendsnel tempo, met 62 gerapporteerde gevallen (waarvan 27 met dodelijke afloop) sinds het begin van de uitbraak op 20 september 2022.

Democratische Republiek Congo

Op 15 augustus overleed een 46-jarige vrouw aan het Zaïre-ebolavirus in Beni, een stad in de oostelijke provincie Noord-Kivu. Het ebolageval dook slechts een maand na de laatste uitbraak in het land op. De gezondheidsinstanties van DRC zetten sinds de eerste verschijning van het virus alle middelen in om hun expertise te ontwikkelen en hun paraatheid en reactie op epidemieën te verbeteren. Dankzij extensieve vaccinatie en de tracering en monitoring van contacten konden ze verdere verspreiding van het virus voorkomen.

Volgens dr. Matshidiso Moeti, regionaal directeur van de WGO in Afrika, heeft de Democratische Republiek Congo een indrukwekkende expertise in virusbestrijding kunnen opbouwen, die toegepast kan worden om de uitbraak van het Soedanese virus in Uganda terug te dringen. “Er nog geen effectief vaccin tegen de Soedanese variant voorhanden, maar dat is slechts een van de middelen. We kunnen en zullen ebola onder controle krijgen, dankzij de doeltreffende opsporing van contacten, detectie, isolatie van patiënten en goede ondersteunende zorg,” aldus Moeti.

Oeganda

Het aantal gevallen van het Soedanese ebolavirus in Oeganda is sinds het begin van de uitbraak in stijgende lijn. Tot nu toe werd het virus enkel vastgesteld in de centraal-westelijke regio bij Mubende, waar op 20 september het eerste geval werd gedetecteerd. In de Twitter-update van 2 oktober meldde het Ministerie van Volksgezondheid van Oeganda dat 24 patiënten behandeld werden en 882 contacten gemonitord werden.

Door de nieuwe ontwikkelingen steeg het totaal aantal gevallen er tot 62, waarvan 27 met dodelijke afloop. Van de 62 gevallen werden er 43 door het laboratorium bevestigd en 19 als waarschijnlijk geclassificeerd. Van de 27 sterfgevallen werden er 9 door het laboratorium bevestigd en 18 als waarschijnlijk geclassificeerd. Autoriteiten bevestigden ook het eerste officiële overlijden van een gezondheidswerker, een Tanzaniaanse arts, sinds het begin van de uitbraak.

Bronnen