17 June 2019 08:16

Op 1 augustus 2018 werd opnieuw ebola vastgesteld in Democratische Republiek Congo (DRC). Deze keer bevindt de uitbraak zich het noordoosten, namelijk in Noord-Kivu en Ituri. Dit is de grootste uitbraak die ooit in het land is gemeld en de op een na grootste in de geschiedenis. De WHO meldt al meer dan 2.000 gevallen en meer dan 1.400 overlijdens.

Het ministerie van gezondheid van de DRC werkt samen met de WHO en andere partners om de ebola-uitbraak te bestrijden. De bestrijding wordt bemoeilijkt door aanhoudende gewapende conflicten in de regio en het wantrouwen van de bevolking.

In juni 2019 bevestigde Oeganda de eerste gevallen van ebola in Kasese, aan de grens met de Democratische Republiek Congo. Het gaat om leden van een familie met een reisgeschiedenis in de DRC. Het Oegandese ministerie van gezondheid en de WHO hebben een Rapid Response Team naar Kasese gestuurd om andere mensen te identificeren die mogelijk een risico lopen. Oeganda heeft ervaring met het beheer van ebola-uitbraken. Ter voorbereiding op een mogelijk geïmporteerd geval uit DRC had Oeganda al maatregelen genomen zoals het vaccineren en trainen van gezondheidswerkers.

Het vaccin dat in de DRC en door gezondheidswerkers in Oeganda wordt gebruikt, is tot nu toe effectief geweest in het beschermen van mensen tegen de ontwikkeling van de ziekte en heeft degenen die de ziekte wel ontwikkelen geholpen om een betere overlevingskans te hebben.

Alle niet-essentiële reizen naar de Democratische Republiek Congo werden al voor de ebola-uitbraak afgeraden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Reizigers die wel naar het getroffen gebied moeten, dienen het geldende reisadvies zorgvuldig op te volgen.

Het risico dat ebola tot in België raakt, is beperkt, maar we houden de evolutie van deze uitbraak nauw in de gaten. We benaderen elke zieke tropenreiziger met de nodige voorzichtigheid en hygiënische voorzorgen.

Als een patiënt tekenen van virale hemorragische koorts vertoont, kan deze in isolatie worden opgenomen in een van de twee referentiehospitalen (Universitair Ziekenhuis Antwerpen en Sint-Pietershospitaal Brussel). De WHO legt momenteel geen beperkingen op met betrekking tot het verkeer van mensen en goederen van en naar de DRC.

Meer informatie