Update 11/01/2023 – Het Oegandese ministerie van Volksgezondheid verklaart de uitbraak van het Soedanese ebolavirus in Oeganda officieel ten einde. In totaal werden 142 gevallen vastgesteld, waarbij de laatste 42 dagen geen nieuwe gevallen werden gemeld. Met 55 bevestigde gevallen met dodelijke afloop bedraagt het percentage sterfgevallen van deze ebola-opflakkering in Oeganda 39%.

De uitbraak werd officieel afgekondigd op 20 september 2022, toen in het Mubende-district een geval van het Soedanese virus werd vastgesteld. Sindsdien hebben het Oegandese ministerie van Volksgezondheid, de WHO en alle partners alles in het werk gesteld om het virus in te dammen en verdere verspreiding en infecties te voorkomen.

“Oeganda kon de uitbraak van ebola snel tot een einde brengen door belangrijke bestrijdingsmaatregelen in te voeren, waaronder surveillance, contactonderzoek en infectiepreventie en -bestrijding. Terwijl we alles in het werk stelden om in de negen getroffen districten een krachtige aanpak op poten te zetten, waren onze gemeenschappen, die begrepen wat ze moesten doen om de uitbraak te beëindigen, het belangrijkste wapenfeit,” aldus Dr. Jane Ruth Aceng Ocero, minister van Volksgezondheid van Oeganda.

De gezondheidsautoriteiten in Oeganda en de nabije buurlanden blijven waakzaam en zullen hun responscapaciteit bij uitbraken verder versterken.

Bronnen: