Op 14 augustus heeft het Ministerie van Volksgezondheid van Ivoorkust het eerste ebolageval van het land sinds 1994 bevestigd. Het Institut Pasteur in Ivoorkust bevestigde dat stalen van een patiënt in Abidjan positief testten op ebola. De patiënt werd in het ziekenhuis opgenomen na aankomst uit Guinee.

Naast het bevestigde geval zijn één verdacht geval en negen contacten geïdentificeerd en deze worden gecontroleerd. Er zijn nog geen sterfgevallen gemeld.

Guinee grenst aan Ivoorkust en kende eerder dit jaar een vier maanden durende ebola-uitbraak. Deze werd op 19 juni 2021 voorbij verklaard. Er zijn geen aanwijzingen dat het huidige geval in Ivoorkust verband houdt met de eerdere uitbraak in Guinee. Daarvoor is nader onderzoek nodig.

Twee dagen later, op 16 augustus, begon Ivoorkust met ebolavaccinaties (met het rVSV-ZEBOV-vaccin van Merck) voor hoogrisicopopulaties in Abidjan, waaronder gezondheidswerkers en first responders. Daarnaast heeft Guinee ongeveer 3000 vaccindoses gestuurd (geproduceerd door Johnson & Johnson) om de vaccinatie te stimuleren in gebieden waar geen actieve overdracht plaatsvindt.

De uitbraak in Ivoorkust is de derde dit jaar na de Democratische Republiek Congo en Guinee.