Slechts een maand na het officiële einde van de 14e ebola-uitbraak in DR Congo, werd in de oostelijke provincie Noord-Kivu een nieuw geval van het virus vastgesteld, zoals bevestigd door het Nationaal Instituut voor Biomedisch Onderzoek (INRB).

Een 46-jarige vrouw stierf op 15 augustus 2022 in Beni na drie weken in het ziekenhuis te werden opgevolgd. Onderzoek toont aan dat er mogelijk een link is met de uitbraak van 2018-2020, de langste en grootste ooit in het land.

Volgens dr. Matshidiso Moeti, regionaal directeur van de WGO in Afrika, is het stijgend aantal ebola-opflakkeringen in de Democratische Republiek Congo alarmerend. Toch is er niet meteen reden voor paniek. “De gezondheidsautoriteiten in Noord-Kivu hebben verschillende ebola-uitbraken succesvol kunnen stoppen, en voortbouwend op die expertise zullen ze ook deze ongetwijfeld snel onder controle hebben”, aldus Moeti. De laatste uitbraak in Noord-Kivu werd op 16 december 2021 officieel beëindigd verklaard.

Op 20 september 2022 kondigde buurland Oeganda een officiële ebola-uitbraak af, nadat bij een 24-jarige man een besmetting met het Soedanese virus werd vastgesteld, in het centraal gelegen district Mubende. Het Soedanese virus is een andere variant dan die in DR Congo, en kwam meer dan tien jaar geleden voor het laatst in Oeganda voor. De meest recente ebola-uitbraak in het land was in 2019, toen het Zaïre-ebolavirus minstens vijf levens eiste.